Muri Zóna

10 hihetetlen otthon elvégezhető kísérlet gyerekeknek

A kíváncsi gyerekek a csodák világát tárhatják fel ezzel a 10 hihetetlen kísérlettel, amelyeket otthon is elvégezhetnek…

A gyerekek otthoni gyakorlatias kísérletekkel való bevonása elősegítheti a kíváncsiságot és a tanulás szeretetét. A barkácsolt vulkánkitöréstől a tej varázslatának felfedezéséig ez a 10 hihetetlen kísérlet szórakoztató és tanulási lehetőségek keverékét kínálja.

Az egyszerű hozzávalók és a lépésről-lépésre megadott utasítások a kis tanulók számára is elérhetővé teszik ezeket a tevékenységeket. A tudomány és a körülöttük lévő világ iránti érdeklődés felkeltésével ezek a kísérletek kaput nyitnak a felfedezéshez és a tudás megértéséhez.

Egy olyan korban, amikor a felfedezés korlátozott, ezek a tevékenységek lehetnek a kulcs a csodák világának feltárásához közvetlenül a saját otthonában.

DIY vulkánkitörés

Hívja lázba a fiatal elméket a lebilincselő DIY vulkánkitörés kísérlettel, amely a kémiai reakciók klasszikus, mégis izgalmas bemutatása a gyerekek számára, hogy otthon is felfedezhessék. Ez a kísérlet ötvözi a tudomány és a szórakozás elemeit, így ideális oktatási tevékenység a gyermekek számára.

A saját vulkán elkészítéséhez olyan egyszerű anyagokra lesz szükséged, mint a szódabikarbóna, ecet, mosogatószer, ételfesték és egy edény, amely köré felépítheted a vulkánszerkezetet. Kezdje azzal, hogy a vulkán alakját a tartály köré formázza agyagból vagy papírmaséból.

Amikor a vulkán elkészült, keverje össze a szódabikarbónát, az ecetet, a mosogatószert és az ételfestéket egy külön edényben. Amikor az ecetes keveréket a vulkánba öntöd, kémiai reakció indul be, ami a kitörést okozza. A szódabikarbóna és az ecet kombinációja szén-dioxid gázt hoz létre, amely addig növeli a nyomást, amíg ki nem tör a vulkánból, valódi vulkánkitörést imitálva.

Ez a gyakorlatias kísérlet nemcsak a kémiai reakciókat tanítja meg a gyerekeknek, hanem beindítja a fantáziájukat és a kíváncsiságukat is a természettel kapcsolatban.

Varázstej-kísérlet

Vezesse be a fiatal tanulókat a tudomány varázslatos világába a magával ragadó Varázstej-kísérlettel, amely egy lenyűgöző bemutató, amely a kémiát és a kreativitást ötvözi egy szórakoztató és tanulságos tevékenységben, amelyet a gyerekek otthon is felfedezhetnek. Ez a kísérlet olyan egyszerű anyagokat használ, mint a tej, ételfesték, mosogatószappan és vattapamacs, így könnyen felállítható és elvégezhető.

Íme, hogyan végezheted el ezt a lenyűgöző kísérletet:

 1. Töltsd ki a tejet: Kezdjük azzal, hogy egy vékony réteg tejet öntünk egy sekély tálba. A tejnek egyenletesen be kell fednie a tál alját.
 2. Adjuk hozzá az ételfestéket: Ezután adjunk néhány csepp különböző színű ételfestéket a tejhez. Próbáld meg a cseppeket egymáshoz közel elhelyezni az edény közepén, hogy még feltűnőbb legyen a hatás.
 3. **Kavarja fel a szappannal: Mártson egy vattapamacsot mosogatószappanba, és érintse meg vele a tej felszínét. Nézze ámulva, ahogy a színek kavarognak és táncolnak a tejben, varázslatos és színes látványt nyújtva a szappan és a tejben lévő zsír közötti kémiai reakciónak köszönhetően.

Szivárvány az üvegben

Egy vizuálisan lenyűgöző és interaktív kísérlet, amelyet a gyerekek otthon is élvezhetnek, a szivárvány létrehozása egy befőttesüvegben. Ez a kísérlet a tudomány és a művészet elemeit ötvözi, hogy egyszerű és magával ragadó módon hozza létre a színek lenyűgöző megjelenítését.

A kísérlet során különböző sűrűségű folyadékokat kell egymásra teríteni, hogy egy átlátszó edényben szivárványt idéző színátmenetet hozzanak létre. Ha óvatosan, meghatározott sorrendben folyadékokat, például mézet, kukoricaszirupot, mosogatószert, vizet, növényi olajat és szeszes italt öntünk az edénybe, az egyes folyadékok különböző sűrűségük miatt egymásra fognak ülepedni, és különböző vörös, narancssárga, sárga, zöld, kék és lila színű rétegeket hoznak létre.

Ez a gyakorlati tevékenység nemcsak a folyadékok sűrűségét tanítja meg a gyerekeknek, hanem azt is lehetővé teszi, hogy tanúi legyenek annak a varázslatos hatásnak, ahogy a fény áthalad a rétegeken, és gyönyörű szivárványszerű látványt nyújt.

A kíváncsiságra és kreativitásra ösztönző Szivárvány a befőttesüvegben kísérlet csodálatos módja a tudomány és a művészet összekapcsolásának, miközben csodálatot és izgalmat ébreszt a fiatal elmékben.

Láthatatlan tinta kihívás

Ha még több izgalmas kísérletet szeretnél a gyerekeknek otthon elvégezni, az Láthatatlan tinta kihívás egy izgalmas kihívás, amely ötvözi a rejtélyt és a kreativitást. Ez a tevékenység nemcsak kíváncsiságot ébreszt, hanem arra is ösztönzi a gyerekeket, hogy szórakozás közben gondolkodjanak a dobozon kívül.

Íme, hogyan kell elvégezni a Láthatatlan tinta kihívást:

 1. Szükséges anyagok:
 • Citromlé vagy szódabikarbóna oldat
 • Vattakorongok vagy ecsetek
 • Fehér papír
 • Hőforrás (például villanykörte vagy vasaló)
 1. Készítsd el a láthatatlan üzenetet:
 • Mártsd a vattakorongot vagy ecsetet a citromlé- vagy szódabikarbónaoldatba.
 • Írj vagy rajzolj vele a fehér papírra.
 • Hagyja a papírt alaposan megszáradni, hogy az üzenet láthatatlanná váljon.
 1. Fedje fel az üzenetet:
 • Amikor készen állsz arra, hogy felfedd a rejtett üzenetet, óvatosan melegítsd fel a papírt egy villanykörtével vagy vasalóval.
 • Az üzenet lassan megjelenik, ahogy a hő reakcióba lép a láthatatlan tintával, és szabad szemmel láthatóvá válik.

A Láthatatlan tinta kihívás izgalmas módja annak, hogy a gyerekek kísérletezzenek a kémiai reakciókkal, és felszabadítsák belső detektívjük képességeit.

Léggömbös rakétaverseny

Induljon el a sebesség és a fizika izgalmas versenyére a Balloon Rocket Race (Léggömbös rakétafutam) tevékenységgel, amely kíváncsiságot és izgalmat ébreszt a fiatal elmékben. Ez az egyszerű, mégis magával ragadó kísérlet lehetővé teszi, hogy a gyerekek szórakoztató és interaktív módon fedezzék fel Newton harmadik mozgástörvényének alapelveit.

A Balloon Rocket Race (Léggömbös rakétafutam) elkészítéséhez mindössze egy hosszú zsinórra, két székre, amelyek horgonyként szolgálnak, egy léggömbre és egy szívószálra van szükség. Fűzze át a zsinórt a szívószálon, rögzítse két pont között, és fújja fel a lufit. Csípje össze a lufi nyílását, ragassza a szívószálhoz, és engedje el, hogy a lufi a madzagon lefelé repüljön.

Ahogy a léggömb leereszt és a levegő kiszökik, hátrafelé irányuló tolóerőt hoz létre, amely előre hajtja a léggömböt. A léggömbből kiszabaduló levegő által keltett erő egyenlő és ellentétes a léggömböt mozgató erővel, ami Newton harmadik törvényét mutatja be.

Bátorítsuk a gyerekeket, hogy kísérletezzenek különböző méretű, hosszúságú és felületű léggömbökkel, hogy megfigyelhessék, hogyan befolyásolják ezek a változók a léggömbrakéták sebességét és megtett távolságát.

Tojás a palackban trükk

Merüljön el a Tojás a palackban trükk lenyűgöző jelenségében, amely a légnyomás és a hőmérséklet alapelveinek lenyűgöző bemutatása. Ez a klasszikus tudományos kísérlet egyszerű, mégis lenyűgöző bemutatásával mindig lenyűgözi a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt. A hő és a nyomás közötti kölcsönhatás elsajátításával a résztvevők elérhetik azt a varázslatosnak tűnő mutatványt, hogy egy tojást egy üvegbe juttatnak anélkül, hogy fizikailag hozzáérnének.

A Tojás a palackban trükk sikeres végrehajtásához három kulcsfontosságú elemre van szükség:

 1. Hőforrás: Használjon hőforrást, például egy égő papírdarabot vagy gyertyát, hogy megemelje a hőmérsékletet a palack belsejében. A hő hatására a benne lévő levegőmolekulák gyorsabban mozognak, így alacsonyabb nyomású környezet jön létre.
 2. Gyors cselekvés: Miután a palackot felmelegítettük, azonnal helyezzünk egy meghámozott, keményre főtt tojást a palack nyílására. A hirtelen nyomásváltozás a tojást a palackba kényszeríti.
 3. Megfigyelés: Bátorítsuk a gyerekeket, hogy figyeljék meg és beszéljék meg a kísérlet mögött álló tudományt, hangsúlyozva a légnyomás, a hőmérsékletkülönbség és a gázok viselkedésének fogalmait.

Táncoló mazsola teszt

Az érdekes „tojás a palackban” trükk felfedezése után egy másik érdekes kísérlet, amelyet a gyerekek otthon is kipróbálhatnak, a Táncoló mazsola feladat. Ez az egyszerű, de lenyűgöző kísérlet a kémia és a fizika elemeit ötvözi, és izgalmas vizuális megjelenítést eredményez.

A Táncoló mazsola feladat elvégzéséhez szüksége lesz egy átlátszó üveg- vagy műanyag edényre, szénsavas vízre és egy marék mazsolára. Töltse meg az edényt a szénsavas vízzel, majd dobja bele a mazsolát a folyadékba. A mazsola kezdetben a tartály aljára fog süllyedni. Ahogy azonban a szódavízben lévő szén-dioxid-buborékok megtapadnak a mazsola érdes felületén, a mazsola elkezd a felszínre emelkedni. Amikor a buborékok elérik a tetejét, kipukkadnak, és a mazsola ismét elsüllyed. Az emelkedés és süllyedés folyamatos körforgása azt az illúziót kelti, hogy a mazsola táncol a vízben.

Ez a kísérlet amellett, hogy szórakoztatja a gyerekeket, olyan fogalmakkal is megismerteti őket, mint a felhajtóerő, a felületi feszültség és a gázok oldhatósága. Szórakoztató és tanulságos módja annak, hogy felkeltsük a kíváncsiságukat az őket körülvevő világ iránt.

Házi slime készítése

A házi slime készítése szórakoztató és lebilincselő tevékenység lehet a gyerekek számára, hogy felfedezzék a kémia és az érzékszervi játék lenyűgöző világát. Ez a gyakorlatias kísérlet lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy összekeverjék az összetevőket, megfigyeljék a kémiai reakciókat, és megtapasztalják a végtermék egyedi állagát.

Íme három egyszerű lépés a házi slime elkészítéséhez:

 1. ** Gyűjtse össze a hozzávalókat:** Az alap slime elkészítéséhez fehér ragasztóra, folyékony keményítőre és ételfestékre lesz szükséged. A választható összetevők, például csillámok vagy gyöngyök fokozhatják az érzékszervi élményt.
 2. Keverési folyamat: Kezdd azzal, hogy a ragasztót egy tálba öntöd, és a színpompa érdekében adj hozzá néhány csepp ételfestéket. Lassan add hozzá a folyékony keményítőt, folyamatosan kevergetve, amíg a slime elkezd formálódni. A gyerekek kreatívak lehetnek, ha a kezükkel gyúrják a slime-ot, hogy elérjék a kívánt állagot.
 3. Kóstolja meg és tárolja: Ha a slime elkészült, a gyerekek kedvükre nyújthatják, nyomkodhatják és formázhatják a slime-ot. Tárolja a slime-ot légmentesen záródó edényben, amikor nem használja, hogy frissen tartsa a későbbi játékidőre.

Lebegő tojás kísérlet

A sűrűség és a felhajtóerő elvének felfedezésével a lebegő tojáskísérlet a gyerekek számára érdekes gyakorlati tapasztalatot nyújt a különböző folyadékokban lévő tárgyak viselkedésének vizsgálatához. Ez a kísérlet bemutatja, hogy a folyadék sűrűségének változása hogyan befolyásolja, hogy egy tárgy elsüllyed vagy lebeg-e.

Kezdetben egy nyers tojást helyezünk egy pohár vízbe, és a gyerekek megfigyelhetik, hogyan süllyed a tojás az aljára. Ezután sót adunk a vízhez, és addig keverjük, amíg az teljesen fel nem oldódik. Ahogy egyre több sót adunk hozzá, a víz sűrűsége megnő, és végül a tojás a felszínre úszik.

Ezen a kísérleten keresztül a gyerekek szemléletesen megérthetik azt a fogalmat, hogy a tárgyak attól függően úsznak vagy süllyednek, hogy milyen sűrűségű folyadékba kerülnek. Ez az egyszerű, de hatékony szemléltetés kíváncsiságra és a sűrűség és a felhajtóerő tudományos elveinek mélyebb megértésére ösztönözhet.

Szódabikarbóna és ecet reakciója

Egy érdekes kémiai reakció, amely a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt lenyűgözi, a szódabikarbóna és az ecet reakciója. Amikor ezt a két háztartási cikket összekapcsolják, élénk és pezsgő reakció megy végbe, amelynek során szén-dioxid gáz keletkezik, amely a pezsgésért és a buborékos hatásért felelős. Amellett, hogy szórakoztató nézni, ez a reakció tanulságos is, mivel a sav-bázis reakció klasszikus példája.

Íme három kulcsfontosságú szempont, amelyet figyelembe kell venni a szódabikarbóna és az ecet reakciójának felfedezésekor:

 1. A biztonság az első: Mindig viseljen védőszemüveget és régi ruhát, amikor ezt a kísérletet végzi, mivel a reakció erőteljes lehet, és fröccsenéseket okozhat.
 2. Az arányok fontosak: Az ideális arány ehhez a reakcióhoz egy rész szódabikarbóna és három rész ecet. Ezen arányok beállítása befolyásolhatja a reakció intenzitását és időtartamát.
 3. Növelje a szórakozást: Adjon néhány csepp ételfestéket az ecethez, vagy próbáljon ki különböző ecettípusokat (például fehér ecetet vagy almaecetet), hogy megfigyelhesse a reakció esetleges változásait.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*