fbpx

A szemproblémával összefüggő nyak- és fejfájások tünetei sokfélék lehetnek és sok esetben nem könnyű megkülönböztetni őket a jól ismert migrénes vagy tenziós panaszoktól. Ami mégis segíthet a beazonosításukban, hogy nagyon gyakran valamilyen látással összefüggő kísérőpanasszal is járnak, mint például a fényérzékenység, a nehézkes fókuszálás, a homályos látás vagy a szemfáradtság.

TÜNETEK, KIVÁLTÓ OKOK

A fenti tünetekért sok esetben a heterophoria nevű jelenség a felelős. Heterophoria esetében nyugalmi helyzetben a két szem nem ugyanabba az irányba néz. A szemnek ez a devianciája szabad szemmel ritkán látható, de a folyamatos alkalmazkodás megterheli a látóidegrendszert, ezért sok extra munkára kényszeríti az agyunkat.
Másik gyakori panaszokozó a napjainkban egyre gyakrabban előforduló digitális szemfáradtság, amelyről bővebben itt olvashat.
Mindezek mellett a fentiekhez hasonló problémát okozhat egy hibásan, nem elég alapos szemvizsgálat alapján felírt korrekció, pontatlanul elkészített szemüveg vagy a szükséges korrekció viselésének hiánya.

TÜNETEK ENYHÍTÉSE

Jó hír, hogy a látással összefüggő nyak- és fejfájások 50%-ban teljesen megszüntethetők és további 47%-ban nagy mértékben javíthatóak 1.

A legegyszerűbb megoldás, hogy próbáljuk meg elkerülni a szemünk túlterhelését, pihentessük gyakran 2-5 percen keresztül távolra nézéssel. Valamint mindenképpen forduljunk szakemberhez, optometristához vagy szemorvoshoz, akik egy alapos vizsgálat után, személyre szabott megoldást javasol majd, amely lehet egy szemüveg, egy pár kontaktlencse, prizmás korrekció vagy egy speciális kék fény szűrő szemüveglencse is.

1 https://discoveryeye.org/20-facts-about-the-amazing-eye/


Gyorsteszt

A látással összefüggő nyak- és fejfájást az esetek 97%-ában orvosolni tudjuk. Válaszoljon szűrőkérdéseinkre és tudja meg, hogy az Ön fájdalma összefügg-e látásával! A teszt kitöltése csupán 1 percet vesz igénybe.

%d bloggers like this: