fbpx

A digitális világ kihívásai

A digitális eszközök megjelenése, majd robbanásszerű elterjedése alapjaiban változtatta meg azt ahogyan a világot szemléljük. Ezen változások az összes szervünk közül a szemünkre gyakorolják a legnagyobb hatást. Több millió éven át a látásunk úgy fejlődött, hogy akadálytalanul szemlélhessük a minket körülvevő világot, a maga teljes részletességében és lenyűgöző színvilágával. Ezen idő nagyrészében a világot egyenletes nap, vagy holdfényben láttuk és a szemünket javarészt távolnézésre használtuk.

Az okostelefonok, számítógépek, tabletek, tévék és egyéb digitális képernyők világában a szemünk funkciója megváltozott. A legtöbb ember átlagosan napi 8-10 órát tölt digitális eszközök előtt, vagy foglalkozik más közeli tevékenységekkel, aminek hatására, a szemünket elsősorban közelnézésre használjuk és a testtartásunk is megváltozott, különösen nagy terhelés éri a váll és nyaki tájéki izmokat.

Ez a modern digitális világ keltett életre egy új jelenséget, amit digitális szemfáradtságnak nevezünk.

Ennek tünetei – mint például a fej- és nyakfájás, homályos látás, szem-irritáció – akár már napi két óra eszközhasználat után is jelentkezhetnek1. A tekintetünk váltogatása a digitális eszközök (pl. laptop, okostelefon, tablet) között tovább ronthatja a helyzetet, hiszen így a szemünknek esélye sincs a pihenésre.

TÜNETEK ENYHÍTÉSE

Akkor sem szabad kétségbe esni, ha már tapasztaljuk magunkon a digitális szemfáradtság tüneteit, hiszem számos praktika közül választhatunk, amelyek mind enyhítik a tüneteket. Rendszeresen pihentessük a szemünket pár perc távolba nézéssel. Sokat segíthet a helyes testtartás és ha komfortos távolságban használjuk a digitális eszközöket, valamint, ha a monitorunkat szemmagasságba, vagy az alá állítjuk. A természetes és meleg fény, valamint az eszközök fényerejének csökkentése is mérsékelheti a szemünk terhelését. Ezek közül azonban egyik sem helyettesítheti a rendszeres szemvizsgálatot, hiszem szükség esetén számos speciálisan digitális eszközökhöz kifejlesztett szemüveg-, vagy kontaktlencsét ajánlanak a szakemberek.

1 Ang, C. et al. ‘Taking the strain’. Optician. 05/2017, vol. 253, no. 6600, p. 25-28.


Gyorsteszt

A látással összefüggő nyak- és fejfájást az esetek 97%-ában orvosolni tudjuk. Válaszoljon szűrőkérdéseinkre és tudja meg, hogy az Ön fájdalma összefügg-e látásával! A teszt kitöltése csupán 1 percet vesz igénybe.

%d bloggers like this: