fbpx

A fejfájás típusai és kezelése

A fejfájásnak egészen eltérő okai lehetnek és különböző képen jelentkezhet. A leggyakrabban előforduló formái a feszültség okozta tenziós fejfájás és a migrén. Magyarországon nagyjából 1 millió ember szenved migrénben, míg a tenziós fejfájás a lakosság 60%-át érinti. A kísérő tünetek, mint a hányinger, szédülés, egyensúlyozási problémák, fáradtság, látás- és beszédzavarok csak tovább fokozzák az ember gyötrelmét.

A fejfájásokat két nagy csoportra oszthatjuk. Vannak a primer fejfájások, amelyek önmagunkban léteznek, minden egyéb tünet nélkül, például a migrén és a tenziós fejfájás. Ezek az elsődleges fejfájások önmagukban értelmezhető betegségek. Másik csoport a másodlagos fejfájások, amelyek valamilyen egyéb tünetet is okoznak.

Tenziós fejfájás

TÜNETEK, KIVÁLTÓ OKOK

A migrénnél sokkal nehezebben kategorizálható, mivel ezek a fejfájások súlyosság és időtartam szempontjából is nagyon eltérőek. A jellegzetes tünetei a tompa, nem túl erős fájdalom; olyan szorításszerű fájdalom, amely rendszerint nem csak egy ponton jelentkezik, hanem gyakran átterjed az egész fejre; sőt a nyakra, vállra is. Ritkán jár egyéb kísérő tünetekkel. A tenziós fejfájások oka nagyrészt ismeretlen, összefüggésbe hozzák a stresszel, mentális vagy fizikai problémákkal, kialvatlansággal, izommerevséggel.

TÜNETEK ENYHÍTÉSE

A tenziós fejfájás nagyon jól reagál a különböző fájdalomcsillapítókra és természetes gyógymódokkal, egészséges életmóddal is nagymértékben csökkenthető.

Migrénes fejfájás

TÜNETEK, KIVÁLTÓ OKOK

A migrénes fejfájás roham szerű, lüktető, vagy kalapáló fájdalom formájában jelentkezik. A migrén roham gyakran „aurával”, kísérő tünetekkel társul, úgy, mint rosszullét, fény és hangérzékenység, látás- és beszédzavar esetleg végtag zsibbadás. A migrén általában genetikai eredetű, vagy az agy szerotoninháztartásának felborulása is okozhatja. A tenziós fejfájás okaihoz hasonló tényezők stimulánsként hathatnak a migrén kialakulására.

TÜNETEK ENYHÍTÉSE

Az érintettek gyakran azt érzik, hogy egy sötét szobában, ágyban kell feküdniük, hogy a roham enyhülhessen. Mozgásra, zajokra fényekre kifejezetten rosszul reagál. A migrénnel élők számára nagyon fontos az életminőség javítása, ennek érdekében kipróbálhatnak olyan technikákat, gyakorlatokat, amelyek a gyógyszeres kezelésen kívül segíthetnek a tünetek enyhítésében, a rohamok megelőzésében vagy lerövidítésében.

Mindkét fejfájás típus lehet szemproblémával összefüggő, ezért javasoljuk a lenti teszt kitöltését.


A nyakfájás kiváltó okai és megelőzése

TÜNETEK, KIVÁLTÓ OKOK

A nyakfájásnak számos kiváltó oka lehetséges, azonban az esetek legnagyobb részében a rossz tartás és az izmok megerőltetése okozza. Kényelmetlen pózban ülünk az íróasztalnál, rossz helyen tartjuk az egeret, nem megfelelő párnán vagy matracon alszunk vagy látásprobléma miatt helytelenül tartjuk a  fejünket. Ezek a tényezők mind hozzájárulhatnak az izmok bemerevedéséhez és ezáltal nyak- és vállfájdalom kialakulásához. A modernkori, digitális világ teremtette okostelefonok, táblagépek napi több órán át tartó használata szintén kiemelkedő szerepet játszik ezen probléma kialakulásában.

TÜNETEK ENYHÍTÉSE

Szerencsére, ha a nyakfájást a megerőltetés vagy rossz tartás váltja ki, akkor a fájdalom néhány napon belül magától is eltűnik. Ha azonban visszatérő problémáról van szó, akkor a megoldás érdekében mindenképpen érdemes változtatni szokásainkon. Például párnát cserélni, felkeresni egy gyógytornászt, gyakori nyújtó, lazító mozdulatokat végezni, vagy megvizsgáltatni a látásunkat.


Gyorsteszt

A látással összefüggő nyak- és fejfájást az esetek 97%-ában orvosolni tudjuk. Válaszoljon szűrőkérdéseinkre és tudja meg, hogy az Ön fájdalma összefügg-e látásával! A teszt kitöltése csupán 1 percet vesz igénybe.

%d bloggers like this: